Volgen

Zorgmail

Met Zorgmail kan op een veilige manier gemaild worden met anderen. Mail moet veilig verstuurd worden wanneer deze persoonsgegevens bevat. Denk bijvoorbeeld aan de naam, het BSN, de geboortedatum op een verslag van een (hulpverlening-)gesprek.

 

Sterker heeft Zorgmail geïmplementeerd op emailadressen die eindigen op:

  • @sterker.nl
  • @vraagwijzerwmw.nl
  • @deeldedag.nl
  • @sociaal-wijkteam.nl
  • @breedbasisteam.nl

Je merkt er verder niets van dat je via Zorgmail mailt. Dit gaat vanzelf. 

 

Er zijn 4 manieren om veilig te mailen.

  1. Met iemand anders waarvan het emailadres eindigt op bovenstaande 4 adressen
  2. Vanaf bovenstaande 4 adressen met iemand anders die ook lid is van Zorgmail
  3. Vanaf bovenstaande 4 adressen met iemand die niet lid is van Zorgmail door “Veilig mailen” in het onderwerp te zetten
  4. Met een aparte Zorgmail mailbox (alleen Sociaal wijkteam Nijmegen)

 

Hieronder staat per manier uitgelegd wat er gebeurt en wat je moet doen.

 

Met iemand anders waarvan het emailadres eindigt op bovenstaande 4 adressen

Als je zelf mailt met een adres van bijvoorbeeld Sterker en je stuurt het bericht naar iemand anders waarvan het emailadres ook eindigt op @sterker.nl, dan mail je altijd veilig. De email blijft namelijk binnen hetzelfde domein en gaat daarmee niet over internet. Zie het als brievenbussen in een flat. Als je een brief bij de buren in de brievenbus doet, blijft hij binnen dezelfde flat en gaat dus niet naar buiten.

 

Vanaf bovenstaande 4 adressen met iemand anders die ook lid is van Zorgmail

Je kunt met de 4 genoemde adressen veilig mailen naar andere mensen die ook lid zijn van Zorgmail. In dat geval wordt het bericht via een veilige verbinding van jou naar de ontvanger verstuurd. Dit kun je vergelijken met een goede vriend die je vertrouwt en die een brief van jou naar iemand anders brengt.

Het lastige van deze constructie is dat vaak niet duidelijk is dat de ontvanger ook lid is van Zorgmail. Je moet dit dan eerst navragen voor je de mail verstuurd. Cliënten hebben nooit Zorgmail.

 

Vanaf bovenstaande 4 adressen met iemand die niet lid is van Zorgmail

Als je met iemand mailt die geen lid is van Zorgmail, zoals een cliënt, kun je het bericht toch veilig versturen. Bovenaan de mail type je altijd het onderwerp van de mail in. Als je hier de woorden “Veilig mailen” (zonder de “) in zet, wordt het bericht toch veilig verstuurd. De ontvanger krijgt dan niet direct de mail, maar een bericht dat er een mail klaarstaat en hij die kan bekijken met een wachtwoord. Dat wachtwoord krijgt hij via SMS toegestuurd.

Je zou dit kunnen vergelijk met het meegeven van een brief aan de postbode, maar de brief zit in een zware kluis. De ontvanger krijgt de kluis en vervolgens via SMS de code om deze te openen.

 

Met een aparte Zorgmail mailbox (alleen Sociaal wijkteam Nijmegen)

Elk wijkteam heeft 1 aparte mailbox voor Zorgmail. Hiermee kunnen EDI-fact berichten worden ontvangen en verstuurd. Dit is de manier om met de huisartsen te communiceren. Het bericht komt dan rechtstreeks in hun cliëntsysteem terecht. De administratief ondersteuner kan in deze mailbox. Deze mailbox is niet bedoeld om gewone berichten te versturen naar bijvoorbeeld sociale partners.

Was dit artikel nuttig?
Aantal gebruikers dat dit nuttig vond: 0 van 0
Hebt u meer vragen? Een aanvraag indienen

0 Opmerkingen

Artikel is gesloten voor opmerkingen.